Preporod 6 – Izražanje svoje resnice, postavljanje mej sebi in drugim

180,00 

Govorili bomo o vseh načinih na katere se je človek zmožen izražati in kaj se z nami dogaja, če je naša moč izražanja blokirana. Ne zanima nas samo kakšna je naša zmožnost komunikacije, naš stil komunikacije, ampak tudi njena vsebina. Nahajamo se namreč na stopnji 5. čakre, čakre izražanja, skozi katero komuniciramo s svetom vse vsebine, ki se v nas nahajajo v vseh ostalih čakrah.

Šifra: NRPREPOROD06 Kategorija:

Govorili bomo o vseh načinih na katere se je človek zmožen izražati in kaj se z nami dogaja, če je naša moč izražanja blokirana. Ne zanima nas samo kakšna je naša zmožnost komunikacije, naš stil komunikacije, ampak tudi njena vsebina. Nahajamo se namreč na stopnji 5. čakre, čakre izražanja, skozi katero komuniciramo s svetom vse vsebine, ki se v nas nahajajo v vseh ostalih čakrah. 

Vsebina 6. predavanja se nanaša na področje 5. čakre, zmožnosti prepoznavanja in izražanja svoje resnice in želja, zmožnost sočutja in postavljanja meja. Zajema podrobne razlage o:

  • – razlaga 5. čakre
  • – postavljanje mej
  • sočutje do sebe
  • komunikacija
  • možne blokade 5. čakre
  • – meditacija skozi čakre in srečanje z notranjim vodnikom
  • – proces transformacije za grleno čakro

 

Razlaga 5. čakre

Ta čakra se nahaja na področju vratu in ji pravimo tudi grlena čakra. Grlena čakra je najbolj pomembna pri izražanju tako svojih misli, čustev, idej in naših mnenj kot tudi svoje resnice in svobodne volje. Na tem nivoju z besedami izražamo svoje potrebe in občutke. Kadar tega ne naredimo in svoje občutke in želje represiramo, je čakra v nepravilnem delovanju. Včasih nas omejuje strah o mnenju in sprejetju naših čustev ter naših misli pri drugih ljudeh. To moramo preseči in se zavedati svoje lastne poti in naše osnovne nuje po izražanju. Osebna moč izražanja je tesno povezana s samozaupanjem, ambicioznostjo in tudi močjo izražanja lastnega mnenja, pa tudi svojih lastnih idej, ter močjo izbire in izražanjem naše svobodne volje.

Postavljanje mej, sebi in drugim

Marsikdo ima težave s tem, da bi se postavil zase ali, da bi postavil meje drugemu ali sebi. 5. čakra je povezana z našo sposobnostjo komuniciranja. Na stopnji te čakre začnemo izražati vsebino, ki se nahaja v drugih čakrah. Če ostale čakre niso urejene in očiščene, se skozi to čakro to še kako odseva. Kar pomeni, da dokler skozi nas ne sije čista svetloba, še naprej komuniciramo stare zamere, projeciramo krivdo ali pa se branimo in opravičujemo, ne da bi se mi tega sploh zavedali. Glas je čisti kanal za energije, ki točno (odkrito) pove, kdo smo in na katerem nivoju razvoja smo. Govorimo po resnici, ki je v nas – to je duhovni razvoj.  Vse besede in vsi zvoki nosijo vibracije. Mantre imajo svojo vibracijo ki nam pomagajo zdraviti različne dele sebe. Zvok torej spodbuja zdravljenje. 

Sočutje do sebe

Ena od glavnih komponent čuječnosti je sočutje do sebe. Ko se pojavi problem, se ljudje ponavadi takoj usmerimo k rešitvi, čuječnost pa nam omogoča, da se ustavimo in si dovolimo razumeti svojo bolečino. Morda se boste vprašali, zakaj bi nekdo želel podaljševati svojo agonijo? Tukaj nikakor ne gre za mazohizem, ampak ustvarjanje prostora za samosočutje. Se vam je kdaj zgodilo, da ste prijatelju izpovedali svojo težavo, on pa vam je takoj ponudil rešitev? Po tistem pa ste se počutili osamljeno, prazno, morda ste bili na prijatelja celo jezni. Vi niste želeli njegovega nasveta, želeli ste si samo, da vas posluša in sočustvuje z vami. Podobno lahko naredimo tudi sami s seboj. Naučimo se ustvariti okolje, kjer bodo naša žalost, strah, sram in jeza lahko izraženi in sprejeti na ljubeč, sočuten in razumevajoč način, saj jih bomo le tako lahko transformirali in opustili. 

S pomočjo čuječega spremljanja lastnega doživljanja tako ustvarimo razdaljo med seboj in svojimi trenutnimi duševnimi stanji, tako da nas niti ne preplavijo, niti jih ne ignoriramo, ampak z njimi samo smo, na ljubeč način, kot negujoča starševska figura s svojimi notranjimi otroci.

Samosočutje je veščina, ki jo lahko razvijamo vse življenje. Od tega bomo imeli korist tako mi sami, kot tudi naši bližnji, saj ostali lahko podzavestno s pomočjo zrcalnih nevronov zaznavajo naše notranje počutje. Tako si bomo olajšali prenekatero duševno stisko in si ustvarili prijetnejše, srečnejše življenje. Samosočutje je še zlasti pomembno, če imamo težke življenjske okoliščine, smo zelo sočutni do drugih in /ali delamo v poklicih pomoči, kjer nas to znanje lahko obvaruje pred izgorelostjo.

Izražanje (komunikacija)

Ljudje, pri katerih je vratna čakra nemirna in preveč aktivna, pogosto govorijo (pre)hitro, kot bi njihov govor prehiteval misli. So slabi poslušalci. Nemiren govor in veliko govorjenja največkrat poganja nemir v človekovi psihi (oziroma preveč obremenjena trebušna čakra), lahko pa je razlog tudi v miselnem ali umskem nemiru. V nasprotnem primeru, če se človek težko izraža ali ne najde pravih besed, to govori o zablokirani ali inertni vratni čakri. Vsebina besed govori o kakovosti energij vratne čakre. Včasih o komu pravimo, da sicer veliko govori, a nič ne pove. Po drugi strani nekdo govori malo, a je tisto tehtno in modro. Besede so čudovito ustvarjalno orodje uma, iz katerega je človeška vrsta ustvarila ne samo govorništvo, petje in gledališče, ampak tudi znanost, umetnost, filozofijo, univerze in knjižnice. Pravzaprav je iz besede nastal cel svet. Kot simbolično pravi prvi stavek Geneze: Na začetku je bila Beseda.

Kaj blokira 5. čakro

Kako dobro otrok komunicira je odvisno od tega, na kakšen način se z njim ukvarjajo doma. Otrok, ki je ljubljen in je zanj dobro poskrbljeno in so njegovi starši komunikativni, bo razvil jasen govor in besednjak, primeren svoji starosti. Če otrok živi v družini, kjer si ljudje ne vzamejo časa da bi poslušali drug drugega, če se ne pogovarjajo amapk namesto tega kričijo, potem bo otrok nezavedno domneval, da se tako komunicira. Ko bo začel obiskovati šolo, bo hitro ugotovil, da takšen način komunikacije ni sprejemljiv. To ga bo zmedlo ter celo vplivalo na njegovo samozavest. Nekateri otroci so na žalost odkrili, da je bolje držati usta zaprta in ne govoriti. Bodisi so doživeli fizično ali verbalno zlorabo. Pri takšnih otrocih se sproži preživetveni instinkt in ugotovijo, da je v določenih situacijah varneje, da so tiho, da se zavarujejo. Vemo, da lahko ostre in kritične besede ranijo bolj kakor nož, besede, ki izhajajo iz srca, pa tudi zacelijo bolj kakor obliž. Ljudje ki imajo premalo energije v grleni čakri imajo običajno šibek glas in govorijo skoraj, kot bi šepetali. Bojijo se biti slišani, saj so v tem primeru lahko izpostavljeni tudi kritiki. Če govori oseba tiho jo sogovornik morda ne bo dobro slišal, zato jo pogosto prosijo, če lahko ponovi svoje besede. Tako že sicer sramežljiva in nesamozavestna oseba postaja še bolj negotova. Posledica tega je lahko jecljanje ali pa razvoj govorne napake.

Meditacija potovanje skozi vse čakre in odkrivanje blokad 5. čakre

Spustili se bomo v stanje globoke meditacije in potovali skozi občutenje vsake čakre posebaj, da ozavestimo, če se v njej skriva karkoli, kar je potrebno transformacije. V procesu bomo tudi vzpostavljali vez z našimi vodniki in se naučili, kako se z njimi povezati, kadar potrebujemo vodstvo.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.