Preporod 5 – Brezpogojno sprejemanje sebe in življenja, opuščanje strahov

180,00 

Najbol pogosti so strah pred dajanjem, pred vezanjem, pa tudi pred opuščanjem vezi in materialnih stvari. Strah pred osamljenostjo, strah, da nas drugi ne bodo ranili ali čustveno prizadeli oz izdali ali prevarali je razlog, zaradi česa se bojimo medsebojnih zvez. Bojimo se obvez in čustvenih ran. Čutimo se nevredne ljubezni, zato se bojimo zavrnitve in potrebujemo stalne potrditve. S to čakro so povezani tudi strah pred izražanjem naklonjenosti, pred lastnimi slabostmi in pred zapuščenostjo. Zaradi tega razvijemo otopelost, sovraštvo in smo nesposobni oprostiti sebi in drugim, v odnosih z drugimi pa se takšne blokade navzen manifestirajo kot ljubosumje, posesivnost in zavist.

Šifra: NRPREPOROD05 Kategorija:

Čakre se odpirajo in krepijo svoje delovanje na podlagi ozaveščanja in razreševanja omejitev, ki preprečujejo čakri da bi sama delovala in pri tem se sama avtomatsko odpira. To je smisel, ne pa push sistem, da naprimer z nihalom nasilno odpiramo čakre – kar je popolnoma nesmiselno početje in je v najboljšem primeru samo začasna rešitev. 

Vsebina 5. predavanja se nanaša na področje 4. čakre, zmožnosti brezpogojne ljubezni in sprejemanja, podrobno pa bomo govorili tudi o stresu. Zajema podrobne razlage o:

  • razlaga 4. čakre
  • stres, pozitiven, škodljiv,
  • razlaga polarnosti in komplementarnih energij
  • razlaga Merkave in proces Merkave,
  • strahovi, ki se nahajajo v 4. čakri

  intenziven vodeni proces 

Ljubezen, sočutje, povezanost s samim seboj

Taoizem, starodavna Kitajska filozofija gleda na to na način, da tisto, kar želiš, da ti vesolje da, moraš to najprej sam dati vesolju, ono pa to okrepi in ti poslano vrne. Torej, če želiš okrepiti sočutje, pa ga v tvojem življenju ni veliko, potem si zamislimo, da ob izdihu to sočutje pošiljamo okolju in vesolju, ob vdihu pa začutimo, kako ga dobimo nazaj še več in nato ob naslednjem izdihu spet damo še več in postopek ponavljamo ter opazujemo, kaj se dogaja. 

Razlaga 4. čakre

Srčna čakra leži v višini srca in je center ljubezni, sočutja, povezanosti in je dom naše duše. Njeno drugo ime je Anahata. V procesu zdravljenja je srčno središče najpomembnejše, leži na preseku vseh čaker, jih povezuje in pretvarja energije zemeljske ravni v spiritualne energije in obratno. Ta center se razvija od 3. do 6. leta, ko otrok išče svoj odnos v družini in širši okolici, oponaša, razvija lasten stil osebnosti, prijateljstev in igre. Zagotovimo mu ljubečo podporo, omogočimo mu postopno razširitev mreže odnosov, naj se počuti ljubljen in povezan z zunanjim svetom. Zanemarjanje, čustvena zloraba ali sramotne izkušnje v otroštvu puščajo posledice. Kasneje ga vodijo v kronično žalost.

Strahovi, ki se nahajajo v 4. čakri

Najbol pogosti so strah pred dajanjem, pred vezanjem, pa tudi pred opuščanjem vezi in materialnih stvari. Strah pred osamljenostjo, strah, da nas drugi ne bodo ranili ali čustveno prizadeli oz izdali ali prevarali je razlog, zaradi česa se bojimo medsebojnih zvez. Bojimo se obvez in čustvenih ran. Čutimo se nevredne ljubezni, zato se bojimo zavrnitve in potrebujemo stalne potrditve. S to čakro so povezani tudi strah pred izražanjem naklonjenosti, pred lastnimi slabostmi in pred zapuščenostjo. Zaradi tega razvijemo otopelost, sovraštvo in smo nesposobni oprostiti sebi in drugim, v odnosih z drugimi pa se takšne blokade navzen manifestirajo kot ljubosumje, posesivnost in zavist. 

Stres

Poglobili se bomo v temo stresa, našega vsakodnevnega spremljevalca. Kadar živimo v režimu stresa nimam več dobre povezave s seboj, telo odvzema energijo možganom, imunskemu in prebavnemu sistemu in jo spreminja v stresni hormon. Stresni hormoni sicer povečujejo energijo, ampak jo morajo iz nekje vzeti. Najbolj pomembno pa je, da telo, ki je dalj časa v stresu ali kar vsak dan v stresu, ne deluje več optimalno fiziološko. Stres je lahko fizični – telesni – lahko se zgodi da doživimo prometno nesrečo, ali pa da smo se fizično izčrpali preko meje, v tem primeru  organizem izgubi moč za sprotno regeneracijo. Stres je lahko tudi čustven, poznamo pa tudi kemični stres- slaba prehrana, droge, kemikalije..

Stres je lahko škodljiv, ali pa koristen. 

V manjši meri je lahko in je koristen. Nasprotje stresa je IZZIV. Izziv je optimalno stanje, kadar nekaj počnemo in smo temu kos. Športnik npr. mora, če želi napredovati, (rekreativec ni pod stresom, ker se drži tega, koliko mu je ugodno) vedno nekoliko preobremeniti organizem, malo, toliko, da se lahko regenerira do naslednjega dne. Organizem bo na podlagi tega delnega stresa odreagiral tako, da bo organizem malenkost nadgradil njegove sposobnosti, da bo naslednji dan lahko dosegal boljše rezultate. Športnik stalno prestopa svoje meje in tako je sposoben vse več in več. Ne gre za fizično, ampak tudi čustveno obremenitev, ker se stres povečuje z večanjem nivojev tekmovanj (šolsko, občinsko, državno, evropsko, svetovno,…) Tako se postopoma privaja stresnim situacijam, da bo njegova sposobnost vse večja in večja in v tem primeru gre za pozitiven stres. Pozitiven stres je lahko tudi, če vsak dan povečujemo amplitudo neke vaje z nekoliko več amplitudami vsak dan in s tem telo pripravljamo na vedno več. Postopno in nadzorovano dodajanje pozitivnega stresa lahko velja za izboljšanje koncentracije, lahko za telovadbo, … npr tudi za izboljšanje termoregulacije telesa – dobro delujoče telo se je sposobno prilagajati na mrzlo in na zelo vroče okolje.  Gre za koristen pozitivni stres, ker brez njega ni napredka in tudi s starostjo ljudje potrebujemo manjše stresne situacije, da vzdržujemo svojo kondicijo, ker je za nas potrebno, da vzdržujemo svojo fizično moč in koncentracijo. S starostjo gre fizično stanje počasi navzdol, ker nadledvične žleze, ki so odgovorne za stresni odziv,  ne proizvajajo več toliko hormonov kot jih potrebujemo da bi se hitro odzvali, zato tudi naša adaptacija na to kar počnemo traja dlje.

Stres je škodljiv, kadar ga je preveč, kadar traja iz dneva v dan in ko k temu, da se obremenimo fizično in čustveno, zraven dodamo še to, da stalno razmišljamo o tem kaj se nam je zgodilo, to potem govorimo še drugim ljudem, kar pa zadevo samo potencira.  Dalj časa trajajoči stres vsakodnevno zaustavlja imunski sistem, ker sem mu vzel energijo, zaustavlja prebavni sistem, ker sem mu vzel energijo,  zaustavim pa tudi sistem za delitev in rast celic in tako telo sčasoma zboli. Problem je, da ne moremo biti hkrati v režimu izziva in režimu destruktivnega stresa.  Večina bolezni danes je psihosomatskega izvora in prav stres je tisti glavni, ki vpliva na naše težave (v kar 70 ali 80% ). Te razlage ni v knjigah psihologije, niti medicine… Ni dovolj, da slišite na televiziji, da se izogibajte stresu – kaj to pomeni? Če je stresno je pač stresno in danes, ko živimo kot živimo, imamo visoke izzive in visok standard življenja ter bivanja na visokih ravneh, to pa nekaj stane. Ko sem pod stresom in v situaciji, katerim nisem kos se pojavi vprašanje, kaj narediti? Pobegniti nimam kam, v stresu ne morem živeti trajno ker bom zbolel, torej kaj mi je narediti? Če ne morem spremeniti okolice in stresnih situacij, moram nekaj spremeniti pri sebi. Moram se pripraviti na to, da se na okoliščine ne bom več odzival stresno ali pa vsaj ne v taki meri, in da bom kos svojim situacijam. Naučili se bomo kako. 

Razlaga polarnosti in komplementarnih energij

Na začetku vseh začetkov je bilo valovanje energij ljubezni, svetlobe in radosti in v teh energijah so obstajali potenciali vsega, kar bi se kdajkoli na kakršnemkoli nivoju lahko izrazilo. iz tega potenciala obstoja sta bila ustvarjena dva pola, svetloba in tema, noč in dan, belo in črno, zgoraj in spodaj, dobro in slabo. Ustvarjene so bile polaritete – dopolnjujoče se polovice, ki šele združene predstavljajo enoto, celoto. To velja popolnoma za vse, kar ljudje poznamo in česarkoli se lahko domislite. To velja za rastline, predmete, ljudi, živali, ideje – vse, na karkoli lahko pomislite, ima svojo komplementarno energijo, svojo drugo, dopolnjujočo polovico, s katero je šele združen popoln in ima v sebi možnosti za izražanje vseh svojih potencialov. Znanje o polarnosti našega sveta je pomemben del sestavljanke pri razumevanju delovanja nas samih ter sveta. 

Intenziven vodeni proces

V tem vodenem procesu bomo v stanju globoke meditacije vstopili v prostor srčne čakre, kjer bomo transformirali škodljive vzorce in programe. Naučili se bomo tudi postopka za pridobivanje energije ter reševanje težav s tehniko združevanja polarnih energij, ki jo imenujemo Merkava.